Ergonomische Meubels voor Optimaal Ergonomisch Werken

In onze huidige samenleving, zitten mensen heel veel tijd aan hun computer en in meetings. Het is belangrijk dat je lichaam een zo comfortabel mogelijke houding kan aannemen tijdens die lange dagen.  Ergonomisch verantwoorde meubels kunnen daar bij helpen.

Het is essentieel om meubels, omgeving en werkinstrumenten zo op elkaar af te stemmen dat het risico op pijnlijke spieren, ontstekingen en ongelukken zo laag mogelijk is.  Ook de productiviteit en creativiteit gaan achteruit als men ongemakkelijk zit.

Ergonomisch zitten: stoel en bureau

Bij aanschaf van stoel en bureau is het belangrijk om met volgende punten rekening te houden:

  • Is de steun in de rug aanpasbaar? De rugleuning van een stoel moet fungeren als een matras. Hij moet zich aanpassen aan de vorm van de rug en niet andersom.
  • Zijn de armleuningen aanpasbaar? Het is altijd belangrijk dat de armen in een hoek van 90 graden gebogen zijn.
  • Ook de juiste hoogte is belangrijk. Is de stoel in de hoogte verstelbaar?
  • Een bureau dat in de hoogte verstelbaar is, is aan te raden. Indien dit niet mogelijk is, zorg dan steeds voor een voetbankje zodat de benen kunnen rusten in de juiste positie.

Ergonomisch werken: juiste positie van stoel en computer

bron: http://www.ghc.edu/content/wellness-ergonomics

 

Beeldscherm, muis en klavier

Zorg er voor dat je altijd recht vooruit kan zien zonder je nek te draaien of te buigen. Als je een hele dag gebogen zit, voel je dat uiteindelijk in je nekspieren. Plaats muis en klavier zo dat je je armen in een ontspannen houding kan houden. Als je typt zouden je polsen ontspannen moeten liggen. Leg muis en klavier dicht bij elkaar in de buurt zodat je minimaal je armen moet bewegen.

Bewegen en ontspanning

Om goed te kunnen werken, is het ook belangrijk om te bewegen tijdens de pauze. Lang zitten brengt immers de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Misschien vind je kantoor daarvoor niet de ideale plek? Hier zijn enkele ideetjes:

Pilates op kantoor

Bewegen op kantoor volgens Knack

Lunchwandelen

Door steeds weer te kiezen voor ergonomisch werken, kan je vermijden dat je last krijgt van rugpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en hoge bloeddruk. Uiteindelijk wil je voor jezelf en voor je werknemers toch altijd de risico’s van zittend werk zo veel mogelijk beperken. Goede meubelen en het afwisselen van zitten met lopen en staan, zijn een goede start voor wie een zittend leven leid en toch gezond en fit wil blijven.